Melkan & duurzaamheid

 

PlanetProof, dat proef je gewoon

De productie van zuivelproducten heeft helaas ook impact op het milieu. Melkan wil daar verantwoord mee omgaan zodat jij, zonder je schuldig te voelen, kunt genieten van onze lekkere zuivelproducten. Daarom werken we zoveel mogelijk samen met melkveehouders die het keurmerk On the way to PlanetProof dragen.

 

On the way to PlanetProof is het onafhankelijke duurzaamheidskeurmerk van Stichting Milieukeur. Hiermee wil de stichting de zuivelproductieketen verduurzamen. De PlanetProof melkveehouders zetten zich extra in voor de natuur, het klimaat en het dierenwelzijn. Dus minder bestrijdingsmiddelen, meer ruimte voor bloemen en insecten, duurzame energie en minder CO2-uitstoot. Maar het betekent ook dat ze extra goed voor hun koeien en de kalveren zorgen. Zo hebben de koeien massageborstels en ligbedden en gaan ze regelmatig de weide in. Om het keurmerk te mogen voeren moeten de melkveehouders aan strenge eisen voldoen. De melkveehouders die zich aansluiten krijgen een meerprijs voor deze inspanningen.

Je vindt het keurmerk al op veel van onze producten. En dat worden er binnenkort alleen maar meer. Meer weten over PlanetProof? Kijk op planetproof.nl/.

 

Melkan PlanetProof producten

Weidemelk is blije melk

Een groot deel van onze producten, zoals de magere kwark, volle yoghurt en geraspte kaas jong belegen, is gemaakt van weidemelk. Deze melk is afkomstig van boerderijen waar de koeien van het voorjaar tot in het najaar ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen. Goed voor de koeien én goed voor de melk. Want die vrijheid proef je terug in onze lekkere producten.

Meer weten over weidemelk?

Meer aandacht aan minder plastic

Bij Melkan schenken we extra aandacht aan de manier waarop we onze producten maken en ook op verpakkingsgebied hebben we de smaak te pakken. Zo zijn onze kwarkverpakkingen van 500 gram in 2022 niet meer voorzien van een plastic deksel. We verwachten hiermee op jaarbasis ongeveer 45.000 kilo plastic te besparen ten opzichte van de huidige verpakking. En dat is natuurlijk deksels goed nieuws voor het milieu!

Cacao zonder au

Onze melk komt dan wel van koeien, maar de cacao in onze producten natuurlijk niet. We vinden het belangrijk dat er geoogst wordt met respect voor milieu, natuur en mens. Daarom tref je op bijvoorbeeld onze tiramisu en chocolademousse het Rainforest Alliance Certified keurmerk aan. Als je kiest voor producten met dit keurmerk help je bosgebieden te beschermen en draag je bij aan ecologische, sociale en economische duurzaamheid. Dat is nog eens puur genieten.

Meer weten over Rainforest Alliance?

Vega en vegan

Het ‘vegetarisch’ icoon geeft aan dat een product vegetarisch (vega) is. Dit icoon hebben wij zelf ontwikkeld en voldoet aan onze eigen criteria en wordt niet gecontroleerd door een onafhankelijke instantie. Het ‘vegetarisch’ icoon geeft aan dat er in een product geen dieren zijn verwerkt. Er zit geen vlees of vis in, geen insecten en bijvoorbeeld ook geen gelatine of dierlijk stremsel (in kaas). En dankzij het icoon is het vinden van vegetarische producten in het schap een stuk makkelijker.

 

 

Het ‘veganistisch’ icoon geeft aan dat een product veganistisch (vegan) is. Dit icoon hebben wij zelf ontwikkeld en voldoet aan onze eigen criteria en wordt niet gecontroleerd door een onafhankelijke instantie. Het ‘veganistisch’ icoon geeft aan dat er niet alleen geen dieren in het product verwerkt zijn, maar ook dat er helemaal geen ingrediënten van dierlijke oorsprong in het product zitten. Dus ook geen melk, geen ei én geen honing. De producten zijn daarnaast ook niet geproduceerd met behulp van dierlijke hulpstoffen.