Hartige kwarktaart met pompoen, noten en feta
- 100 g pecan- of walnoten
- 50 g havermout
- 50 g Melkan ongezouten roomboter
- 2 eetl olijfolie
- 300 g pompoen, geschild en in blokjes
- 1 theel gedroogde salie
- 4 zongedroogde tomaatjes op olie, fijngesneden
- 4 eieren, gesplitst
- 500 g Melkan magere Franse kwark
- 2 eetl bloem
- 200 g Melkan Griekse feta, verbrokkeld
1. Maal de noten en havermout met de keukenmachine of een staafmixer met hakmolen tot een fijn kruim. Smelt de boter en mix het kruim erdoor. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier, schep het notenmengsel erop en laat opstijven in de koelkast.
2. Verhit intussen 1 eetlepel olie in een koekenpan en roerbak hierin de pompoenblokjes een paar minuten. Bestrooi met de salie, zout en peper en voeg een paar eetlepels water toe. Roerbak nog een paar minuten tot de pompoen beetgaar is. Neem de pan van de warmtebron en laat afkoelen.
3. Pureer de pompoen met de helft van de tomaatjes en de overige olijfolie met de keukenmachine of staafmixer tot een puree. Verwarm de oven voor op 175°C.
4. Klop in een grote kom de eidooiers met een snuf zout en peper schuimig. Klop de pompoenpuree, kwark en bloem erdoor tot een glad mengsel.
5. Klop in een andere vetvrije kom de eiwitten stijf en spatel door het kwarkmengsel. Verdeel de feta en de rest van de tomaatjes over de taart en bak in het midden van de oven in circa 50 minuten gaar.
6. Laat de taart in de oven met de deur open 15 minuten rusten en neem dan uit de vorm. Serveer naar wens warm, lauwwarm of koud met een salade.