Deel het recept:

Pancakes met blauwe bessen en kersen

6 personen, 30 min.
Ingrediënten
Bereiden

Verwarm de oven voor op 120ºC.
Splits de eieren. Klop de eidooiers los met de karnemelk. Zeef de bloem erboven en voeg een mespuntje zout, het bakpoeder en de basterdsuiker toe. Mix tot een glad beslag.
Klop de eiwitten in een vetvrije kom tot stijve pieken. Spatel het eiwit luchtig door het beslag.
Smelt een klontje boter in een koekenpan van circa 20 cm Ø. Schep een laagje beslag in de pan en draai even rond zodat het beslag uitvloeit. Keer de pannenkoek na circa 2 minuten om als de randen droog zijn en er belletjes aan de bovenkant verschijnen. Bak de andere kant in circa 2 minuten goudbruin.
Bak zo nog meer pannenkoeken die steeds wat kleiner zijn zodat ze tot een ‘kerst­boom’ gestapeld kunnen worden. Houd afgedekt warm in de oven.
Meng voor de vulling de kwark met de mascarpone en vanillesuiker. Bind de kersen inclusief het sap met aangelengd aard­appelzetmeel en laat afkoelen.
Leg de grootste pannenkoek op een schaal, verdeel daarover een laag kwarkcrème en daarover een laagje kersen. Herhaal dit, wissel af met laagjes blauwe bessen en stapel de pannenkoeken op tot een kerstboom.
Bestrooi eventueel royaal met poedersuiker of kokosrasp en garneer met bakparels.

Tips
  • Gebruik in plaats van dit recept een pak mix voor American pancakes.
  • Voeg aan het beslag 1 theelepel kaneelpoeder of 75 gram blanke rozijnen toe.
  • Meng 1 eetlepel cacaopoeder door de kwark­crème en bestrooi de stapel met geraspte witte chocolade.
  • Verdeel karamelsaus in slierten over de boom.
  • Deze pannenkoeken­stapel is niet de makke­lijkste om op te eten. Snijd hem niet aan, maar stapel van boven naar beneden weer af: dit geeft de minste kans op knoeien!
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
Energie
675 kcal
Koolhydraten
62 g
Eiwit
24 g
Vet (waarvan verzadigd)
35 g (21 g)