Quiche met spek en bosui
- 200 g bloem + extra om te bestuiven
- 100 g Melkan roomboter ongezouten, koud en in kleine blokjes
- 200 g gerookte spekblokjes
- 8 lente-/bosuitjes, in ringetjes
- 4 eieren
- 250 ml Melkan kookroom 20%
Maal in de keukenmachine of met koele hand de bloem met een snufje zout en de boter tot een kruimelig deeg. Voeg 1-2 eetlepels ijskoud water toe en mix kort verder tot een soepel deeg. Verpak in folie en laat een half uur rusten in de koelkast. Bak intussen het spek uit in een droge, hete koekenpan. Voeg de bosui toe en bak 1 minuut mee.
Verwarm de oven voor op 200ºC. Bestuif de taartvorm met bloem. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed de taartvorm ermee. Snijd de randen tot net boven de vorm bij en prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een stuk bakpapier op de bodem met daarop de blindbakvulling (droge bonen of rijst). Bak de bodem 15 minuten in de oven en neem dan uit de oven. Verwijder het bakpapier met de steunvulling en bak de bodem nog 2 minuten verder. Neem uit de oven. Klop de eieren en kookroom goed los en breng op smaak met zout en peper. Verdeel het spek met de bosui over de deegbodem en giet het roommengsel erover. Bak de quiche in het midden van de oven in circa 20 minuten gaar. Laat 5 minuten rusten en snijd dan in punten.
- Lekker met een groene salade.